Osteopathie bij rug- en nekklachten

'Aspecifieke' rug- en nekklachten

Rugklachten komen tegenwoordig veel voor. Bijna iedereen heeft er wel eens last van. Soms gaan de klachten vanzelf weer over, soms ook niet. De oorzaken kunnen heel verschilled zijn. Soms is er sprake van een direct aanwijsbare medische oorzaak zoals bijvoorbeeld een hernia, soms niet. In het laatste geval spreekt men van 'aspecifieke' rugklachten en vaak wordt aangeraden er maar mee te leren leven.

Osteopathische kijk op rug- en nekklachten

In veel gevallen is bij dit soort klachten echter wel degelijk een oorzaak te vinden, alleen ligt deze dan meestal niet in de rug zelf. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat het bekken een verstoorde bewgingsvrijheid vertoond, die op zijn beurt weer veroorzaakt wordt door een blokkade in de voet. Ook kunnen rugklachten worden veroorzaakt door een verkramping van het middenrif die op zijn beurt weer meerdere oorzaken kan hebben. Verder hebben problemen van de buik en bekkenorganen een negatieve invloed op de wervelkolom via de zenuwbanen van het vegetatieve zenuwstelsel. Ook dit kan zich uiten als rugklachten. Via een vergelijkbare oorzaak-gevolg keten kunnen bijvoorbeeld ook verklevingen van organen tot rugklachten leiden.

Osteopathie bij rug- en nekklachten

Een osteopaat is bij uitstek getrained om dergelijke oorzaak-gevolg ketens te herkennen en voor een groot deel op te heffen. Een van de belangrijkste peilers van de osteopathie is immers het bestuderen van de samenhang en wederzijdse beinvloeding tussen de verschilende systemen in het menselijk lichaam. Soms betekent dit ook dat de hulp van andere paramedici nodig is en de behandeling wordt dan in samenwerking hiermee verder vormgegeven.